Langeleik

Langeleik er et av de andre folkeinstrumentene våre som også har mange navn. Det kalles nemlig også både langleik, langhørpu og langsspill. En langeleik er et strengeinstrument, som er formet som en siter. Det har en lang og ganske smal resonanskasse som kan være både med eller uten bunn. Antallet strenger varierer, men vanligvis har den en såkalt melodistreng med et tverrbånd under og sju akkompagnementsstrenger. De eldste langeleikene var uten bunn og laget av bare ett trestykke. For å spille på dette instrumentet har man en snert i høyre hånd, som dras over strengene. Det er denne som setter rytmen. Tre av fingrene på venstre hånd brukes så til å trykke på melodistrengen slik at man kan lokke frem de ulike tonene.

Funnet langspill fra 1524

Det opprinnelige navnet på dette instrumentet var langspill, og den eldste utgaven som er funnet daterer seg helt tilbake til 1524. Langeleiken ble opprinnelig brukt i hele landet, men som instrument har det bare overlevd i Valdres. Årsaken til at langeleiken forsvant var introduksjonen av hardingfela. Nå i nyere tid har langeleiken blitt gjenoppdaget flere steder, som blant annet i Hallingdal og i Telemark.

Beslektede instrumenter

Det finnes en rekke klimpreinstrumenter og bordunsitere som er i slekt med vår egen langeleik. Blant disse kan vi nevne nederlandsk Hommel, svensk Hummel, fransk Épinette des Vosges og amerikansk Appalachian dulcimer, også kjent som «mountain dulcimer».

Norsk Langeleikforum

Norsk Langeleikforum så dagens lys i 2009. Dette skjedde under et stevne på Fagernes og formålet var å fremme både bruken av og interessen for dette instrumentet.

Forumet har også opprettet et stipend som kan gis til de som spiller på langeleik og til instrumentbyggere. Hvert år deles det ut minst 5 000 kr. og mottakerne kan være fra 15 til 26 år. Dette stipendet kan brukes til å gå på kurs eller få undervisning samt delta på ulike ting som gir deltakeren både inspirasjon til å fortsette sitt virke samt ny kunnskap. Stipendet kan dog også brukes til å kjøpe inn instrumentet eller utstyr som man trenger for å spille eller bygge en langeleik.

Sender du inn en søknad må denne inneholde noen ord om din erfaring og hva du kunne tenke deg å bruke stipendet til. Videre er det et krav om at du må dokumentere hva du har brukt pengene til og dette må skje innen det har gått to år fra du mottok pengene.

Arrangementer

Det arrangeres årlig ulike kurshelger, og i år ble kurshelgen avholdt på Gjøvik. Her var det kurs i smiing av munnharpe samt spill på både munnharpen og langeleiken. Kursene var tilrettelagt for både viderekommende og nybegynnere. I tillegg kunne deltakerne både lære å spikke seljefløyte og spille på dem etterpå.

Både munnharpeforumet og langeleikforumet stilte med instrumenter til utlån til alle de som ville være med, men som ikke har sitt eget instrument. I tillegg til kurs var det også tid til konserter og mye sosial hygge blant mennesker med sammenfallende interesser, nemlig norske folkeinstrumenter og folkemusikk.

Arrangementer av denne typen sørger for at disse instrumentene ikke forsvinner fra samfunnet vårt. Takket være ildsjelene holdes de fremdeles i live og brukes til å lage vakker musikk den dag i dag.